El Racisme mata: Comunicat de SOS Racisme condemnant els atemptats de Noruega

Comunicat de SOS Racisme Catalunya, manifestant la preocupació i condemna arran dels tràgics fets de Noruega del passat 21 de juliol.
 
COMUNICAT: EL RACISME MATA.
Les perilloses conseqüències del discurs de l’odi.

Des de SOS Racisme-Catalunya condemnem l’assassinat de quasi un centenar de persones el passat dijous 21 de juliol, amb l’explosió d’una bomba al centre d’Oslo i el tiroteig a joves que estaven en un campament juvenil a la Illa d’Utoya, a Noruega.

Uns fets que ens porten a parlar de l’increment del vot racista i xenòfob a Europa, una realitat que es tradueix en 37 eurodiputats d’extrema dreta al Parlament Europeu, en l’augment de representativitat d’aquests partits en diferents governs de ciutats i estats europeus i en la perillosa normalització del discurs racista.

Un discurs basat en l’odi que promou l’exclusió, la persecució i l’expulsió de persones pel seu origen, color de pell, cultura i/o religió. Aquest perillós discurs es veu legitimitat pels partits tradicionals que no condemnem de manera contundent aquest tipus de posicionaments; alguns reprodueixen el discurs buscant el rèdit electoral, i entren en aquest joc d’aconseguir o no perdre vots costi el que costi. Una situació que porta a un debilitament de la convivència i a la fractura social.

Però els lamentables successos de Noruega ens obliguen a estar en alerta de les nefastes conseqüències que pot tenir no lluitar en contra de les idees racistes, que promouen l’odi vers el diferents. Un discurs que condueix a la violència cap a l’altre, arribant en aquest cas al pitjor resultat: la mort de 93 persones.

Perquè no podem caure en l’error de no veure el risc que suposa continuar abonant el discurs de la por i de la inseguretat, continuar estigmatitzant a una part de la població a causa del seu origen, si continuem confonent víctimes amb culpables, forçosament tornarem a constatar que el racisme mata.

És per això que des de SOS Racisme-Catalunya demanem:
- Als partits polítics tradicionalment democràtics que excloguin institucionalment a aquelles formacions racistes i xenòfobes.
- La reforma l’article 510 del Codi Penal, per tal de disposar de més eines que ens permetin lluitar contra la impunitat del discurs racista i del discurs de l’odi que porten a la violència i a la mort.
- El compromís dels partits polítics i dels i les representants de les institucions  que no utilitzin a les minories ètniques per treure rèdit electoral.
-  Promoure campanyes de sensibilització que posin en alt el valor de ser una societat diversa.

És moment de rebutjar i excloure als racistes i xenòfobs que posen en risc la  democràcia i la convivència. Cal una resposta clara i contundent de la societat civil, de les organitzacions socials i de les institucions en la que condemnem la barbàrie a la que pot conduir l’extensió del discurs racista.


SOS Racisme-Catalunya

Barcelona 25 de juliol de 2011

 
Contacte de premsa:

Alba Cuevas
Telèfon 93 301 05 97 - 636 248 621
comunicacio@sosracisme.org
www.sosracisme.org

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <table> <td> <tr> <th> <tbody> <abbr> <p> <br> <video> <iframe> <object> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.