Del bloc a la presó.
Hem trobat aquest article a El Periódico de Catalunya contra l'activisme democràtic:
COP A L'ACTIVISME DEMOCRÀTIC A INTERNET: article de Kim Amor.
Egipte deté un blocaire que es va mostrar crític amb l'islam "Defenso les dones", va anotar Amer al seu diari personal: WEB
El Govern egipci assetja els internautes. Almenys els que fan ús de la llibertat que ofereix el ciberespai per criticar els excessos del règim del president Hosni Mubàrak i de les autoritats religioses del país. Aquest any han estat detinguts els autors de quatre ciberdiaris. Abdul- Karim Suliman Amer, conegut com Kareem Amer, espera entre reixes que la fiscalia decideixi si el porta a judici. Entre altres càrrecs, l'acusen "d'incitar a l'odi contra l'islam" i "de difamar el cap de l'Estat egipci".
La detenció d'Amer, un musulmà de 22 anys que resideix a Alexandria, ha estat impulsada per la totpoderosa Universitat Islàmica al-Azhar, la més important de l'islam sunnita, on el jove internauta estudiava Dret. Feia temps que aquesta institució anava rere aquest blocaire. El març d'aquest any va ser expulsat de la universitat al considerar-se ofensius els textos que escrivia sobre l'islam al seu bloc personal.
L'expulsió no va intimidar gens l'autor del ciberdiari. "El meu objectiu és defensar els drets de les dones àrabs i musulmanes de tota discriminació i frenar els crims que es cometen als nostres països", va escriure llavors. Als seus últims textos, va acusar Al-Azhar de "prohibir als estudiants expressar-se lliurement" i va dir que se sentia "un esclau propietat de la universitat".
El seu atreviment va anar més enllà. Va descriure el Ramadà com el "mes de la hipocresia" i va fer pública la seva decisió de trencar aquest any amb el precepte religiós, cosa insòlita als països musulmans. "Per primera vegada des dels cinc anys --va escriure-- he tingut el coratge de rebutjar el dejuni, malgrat els problemes, obstacles i desafiaments que aquesta decisió comporta. Ara sento que he assumit el control dels meus actes i que no faig coses que no em convencen per complaure els altres".
La defensa de Kareem Amer és en mans de la Xarxa Àrab per a la Informació de Drets Humans. Pel director d'aquest organisme, Gamal Eid Saïd, és "lamentable i vergonyós que una universitat sancioni un dels seus alumnes per practicar un dret bàsic: la llibertat d'expressió".
Sense màscares
Eid Saïd va qualificar "d'atemptat a la integritat" l'interrogatori a què va ser sotmès el seu client. Li van preguntar si resava, què pensava de l'islam i del profeta Mahoma i si havia complert amb el Ramadà.
Però aquest blocaire ja és veterà en tot això. Fa un any va ser arrestat alguns dies després d'haver responsabilitzat els líders religiosos egipcis dels atacs d'extremistes islàmics contra fidels cristians a Alexandria. "Els musulmans s'han tret la màscara per mostrar el seu verdader rostre odiós", va apuntar al seu diari digital.
Suport de la 'blogosfera
La detenció d'Amer ha mobilitzat les organitzacions de drets humans egípcies i internacionals. Reporters Sense Fronteres va condemnar enèrgicament l'arrest, que es va produir el mateix dia en què va fer públic el seu últim informe sobre la censura a la xarxa. Juntament amb l'Aràbia Saudita i Tunísia, Egipte és inclòs per primera vegada a la seva llista negra de 13 països "enemics d'Internet".
Però els més ràpids i eficients advocats d'Amer són els seus companys de la blogosfera, que han posat en marxa una campanya per exigir-ne l'alliberament a través dels seus ciberdiaris. Alaa Abdul-Fatah, un dels més coneguts, sap que important que és la solidaritat en aquests casos. Va passar dos mesos a la presó per haver participat en una protesta de l'oposició democràtica. "El més probable és que Kareem Amer sigui jutjat", va afirmar. Tots coincideixen que, si se'l processa, el règim haurà fet un pas més en el seu intent de silenciar l'activisme en línia.
Rumors maliciosos
Els blocaires estan escandalitzats pels càrrecs que la fiscalia prepara contra Amer, a qui també acusa de divulgar informació i rumors maliciosos, incitar a l'enderrocament del règim i danyar la reputació del país. "¿Aquest noi fa tot això des del seu petit bloc?", es va preguntar irònicament Sandmonkey, un altre blocaire, que va afegir: "No sé què és més trist, que l'Estat decideixi processar-lo o que aquests càrrecs existeixin realment a la llei egípcia".
Afegeix un nou comentari